Pražský okruh kolem Prahy 6 získal kladné posouzení EIA

Ministerstvo životního prostředí schválilo dva nezbytné úseky mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí. Tento krok umožňuje pokračovat v přípravách na dostavbu, která je klíčová pro zajištění plynulé dopravy v metropoli.

Dostavba Pražského okruhu, jedné z nejdůležitějších dopravních staveb v České republice, se neustále přibližuje svému cíli. Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko EIA pro dva klíčové úseky – 518 Ruzyně–Suchdol a 519 Suchdol–Březiněves. Tento důležitý krok je zásadní pro pokračování příprav a zahájení dalších fází výstavby. 

Dostavba těchto dvou úseků není jen důležitá, ale nezbytná pro propojení severozápadních částí Prahy s okolními oblastmi. Umožní odlehčení přetížených komunikací v centru města a výrazně zlepší plynulost dopravy v celé metropoli. Úseky 518 a 519 jsou navrženy tak, aby zajistily nejen efektivní dopravní spojení, ale také maximálně zohledňovaly ochranu životního prostředí. Díky speciálním opatřením, jako jsou protihlukové stěny a zelené mosty, bude minimalizován dopad na okolní přírodu i obyvatele. 

Úsek 518 zahrnuje například výstavbu mimoúrovňových křižovatek a mostů, které umožní plynulý průjezd bez kolizních bodů. Na úseku 519 bude realizován most přes Vltavu, který propojí důležité dopravní tepny a zkrátí dobu jízdy mezi jednotlivými částmi Prahy. Celkové náklady na výstavbu těchto dvou úseků jsou odhadovány na 26 miliard korun. 

Schválení tohoto zásadního povolení potvrzuje, že projekt Pražského okruhu postupuje podle plánu. Každá další fáze přibližuje jeho dokončení, které přinese nejen lepší dopravní propojení, ale také zvýší kvalitu života pro obyvatele Prahy i její návštěvníky. Dostavba Pražského okruhu je klíčovým prvkem pro budoucnost pražské dopravy a pro zajištění udržitelného rozvoje hlavního města.

TZ https://www.prazskyokruh.info/

Reakce z Prahy 6:

„Pražský okruh konečně dostal zelenou. Kladné stanovisko EIA dostala jeho severozápadní část, která povede z Ruzyně přes Suchdol do Březiněvsi, což znamená nových 15 kilometrů okruhu, to by mohlo pražskému cestování nejen ulevit, ale hlavně ubere počet aut projíždějících Šestkou,“ říká ke kladnému stanovisku EIA pro Pražský okruh starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek a dodává. „To spolu s potvrzeným územním plánem je zásadní krok pro získání stavebního povolení, které ŘSD může získat už v roce 2026 a po novém okruhu bychom se mohli projet už v roce 2030.“

„Naše městská část se z hlediska dopravy nachází v nejhorší situaci. Přes naše území vede významná část vnitřního okruhu, ale nemáme vnější. Proto vítám, že Pražský okruh dostal kladné posouzení EIA. Čekáme na to už léta. Jedná se o nejlepší zprávu pro naši městskou část od roku 2019, kdy naše městská část byla nucena vyhlásit stav dopravní nouze a je to hlavně dobrá zpráva pro občany, kteří na šestce žijí,“
 říká radní pro dopravu městské části Praha 6 Ondřej Matěj Hrubeš.