Stavba části okruhu Ruzyně–Suchdol je o dokument blíž

Na začátku září vydalo ministerstvo životního prostředí souhlasné závazné stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí, hned ke dvěma klíčovým úsekům dostavby severní části Pražského okruhu. Jde o úseky 518 a 519, tedy trasu z Ruzyně přes Suchdol do Březiněvsi.

„Jde o důležitých patnáct kilometrů, které by měly ubrat počet aut projíždějících šestkou. Spolu s už schváleným územním plánem jde o významný krok pro získání stavebního povolení, které Ředitelství silnic a dálnic může dostat už v roce 2026,“ říká starosta Jakub Stárek (ODS). Pokud vše bude probíhat bez komplikací, auta by po okruhu mohla začít jezdit o čtyři roky později. „Všichni doufáme a děláme vše pro to, aby se neopakovala situace z roku 2010, kdy se proti okruhu odvolalo několik obcí včetně Suchdola a stavba se na několik let zastavila,“ dodává starosta.

Úsek Ruzyně–Suchodol měří 8,26 kilometru, jeho součástí budou tři tunely o celkové délce 3,45 kilometru, dále tři mosty, pět nadjezdů, čtyři mimoúrovňové křižovatky a šest protihlukových stěn. Úsek 519 má délku 6,85 kilometru a bude se na něm nacházet most přes Vltavu, který propojí důležité dopravní tepny a zkrátí dobu jízdy mezi jednotlivými částmi Prahy. Odhadovaná cena těchto dvou úseků je 26 miliard korun.

Právě tato část okruhu výrazně zlepší propojení mezi západem a severem Čech a zároveň odlehčí sousedním městským částem včetně Prahy 6. „Vydání souhlasného stanoviska považuji za nejlepší zprávu pro šestkovou dopravu za posledních pět let,“ říká radní pro dopravu Ondřej Matěj Hrubeš (ODS) a pokračuje: „Naše městská část se z hlediska dopravy nachází v nejhorší situaci, přes naše území vede významná část vnitřního okruhu, ale nemáme vnější. Čekáme na něj už léta. Další krok k jeho stavbě je dobrá zpráva hlavně pro občany, kteří na šestce žijí.“

Dopravní situace v Praze 6 byla natolik kritická, že městská část v roce 2019 vyhlásila stav dopravní nouze.

Publikováno: Šestka 10/2024