Akce „světelné závory“ začíná, zvyšujeme preferenci MHD

V dubnu jsme na radnici společně se zástupci z TSK a Ropidu představili sérii opatření na příjezdech do Prahy 6 ze Středočeského kraje (podrobnosti též v podcastu). V první fázi tzv. akce „světelné závory“ dochází k zásadnímu posílení BUS pruhů za účelem větší preference MHD na páteřních komunikacích do Prahy 6. A právě v tomto týdnu začaly probíhat změny v dopravním značení na ulici Evropská, příští týden proběhnou úpravy na tahu Roztocká – Podbabská.

Červeně zvýrazněný začátek BUS pruhu na Evropské. Foto: Ondřej Matěj Hrubeš

Mnozí už si možná všimli na Evropské ulici (v úseku Drnovská – Veleslavínská) nové plné čáry mezi jízdními pruhy, odstranění platnosti BUS pruhů (tedy nově platnost trvalá celý den) a červené zvýraznění začátku vyhrazeného pruhu. Celá sestava nového značení ještě není dokončena a probíhá postupně v těchto dnech.

Plná čára oddělující BUS pruh na Evropské. Foto: Ondřej Matěj Hrubeš

Účelem těchto opatření je vytvoření téměř nepřetržitého BUS pruhu na příjezdech do Prahy 6 a redukce individuální automobilové dopravy do jednoho jízdního pruhu (a to včetně míst, kde se nachází světelné signalizační zařízení – proto termín světelná závora). Toto opatření má vést k rychlejšímu průjezdu vozidel MHD a motivovat pendlery ze středních Čech, aby osobní auta nechávali na vsích a do Prahy cestovali prostředky MHD a snížilo se dopravní zatížení od automobilů v centrální části Prahy 6.

Zároveň jsem tento týden informoval zástupce Městské policie a Policie ČR o změnách platnosti BUS pruhů a požádal je od září o zvýšený dohled nad vyhrazenými jízdními pruhy.