Informační setkání: Návrat trolejbusů na Hanspaulku

Záměr Elektrifikace autobusových linek na levém břehu Vltavy schválila již v roce 2020 Rada hl. m. Prahy i představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy. Záměr zahrnoval projekční přípravu linek 131 (Hradčanská – Bořislavka), 137 (Na Knížecí – U Waltrovky), 176 (Karlovo náměstí – Stadion Strahov) a 191 (Na Knížecí – Letiště). Aktuálně je v řešení elektrifikace linky č. 131 z Hradčanské na Bořislavku.

Všechny uvedené linky jsou provozovány ve zvláště terénně náročných podmínkách, kdy se na jejich trasách nachází řada výrazných stoupání a klesání. Na třech linkách byly již v minulosti v provozu nasazeny trolejbusy. 

Na těchto linkách je vysoká intenzita autobusové dopravy, a tím pádem i spotřeba fosilních paliv. Trasy jsou vedeny z velké části poměrně hustou rezidenční zástavbou městských částí Praha 5, 6 a 13, okrajově i Prahy 2. Nasazením trolejbusů dojde nejen k výraznému poklesu emisní zátěže, ale také ke zlepšení hlukových parametrů provozu.

Počátkem července zahájil Dopravní a energetický stavební úřad řízení na elektrifikaci autobusových linek na levém břehu Vltavy, konkrétně se jedná o linku 131.

Odkaz na úřední desku MČ Praha 6: Vyrozumění o zahájení řízení – stan.: Povolení záměru „Elektrifikace autobus. linek – levý břeh“ | Praha 6.

Kompletní informace k projektu trolejbusu jsou zveřejněny na webových stránkách dopravního podniku, kde jsme zažádali o rozšíření informací i o výkresy.

V souvislosti s rekodifikací stavebního práva došlo k významným změnám v kompetencích dotčených úřadů na úseku státní správy. Předmětnou stavbu tedy nově povoluje centrální Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) v pozici nového speciálního úřadu, který aktuálně povoluje klíčové stavby dopravní a energetické infrastruktury. Z hlediska dopravy potom byla bez náhrady zrušena kompetence vydání závazného stanoviska místně příslušného odboru dopravy, z hlediska životního prostředí vydává pro tento typ stavby jednotné environmentální stanovisko Magistrát hl. m. Prahy. Stavba je tedy z hlediska výkonu přenesené působnosti povolována ve smyslu nového stavebního zákona zcela mimo odbory zařazené pod Úřad městské části Praha 6.

Protože vnímáme, že projekt Magistrátu hl. m. Prahy a Dopravního podniku hl. m. Prahy spočívající v elektrifikaci linky 131 vzbuzuje řadu otázek, připravujeme na toto téma setkání s občany, které se uskuteční 7. srpna, od 17 hodin v budově radnice MČ Praha 6 v 6. patře (Československé armády 23). Na setkání budou přítomni radní pro dopravu MČ Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro životní prostředí a klima Petr Palacký a projektový manažer Dopravního podniku hl. m. Prahy Michal Andelek.

TZ Praha 6